Ett logistikföretag som länge varit i hetluften på en rad olika sätt är Postnord som nu även kan redovisa enorma förluster – de redovisar nämligen påtagligt sämre siffror i år mot motsvarande period i fjol.

”– Resultatet präglas av fortsatta utmaningar främst i form av kraftigt fallande brevvolymer men också av hård konkurrens på logistikmarknaden. Åtgärder vidtas för att ytterligare reducera kostnaderna samt skapa nya intäkter med ett attraktivt nordiskt helhetserbjudande, säger Håkan Ericsson, vd för Postnord i ett pressmeddelande.” läs mer.

Bud vi skickar mellan varandra går idagbrevbarare-tecknad främst via privata logistikföretag och inte via det till 60 procent statligt ägda Postnord, som tidigare var bara Posten. Men efter att Posten gick samman med danska Post Danmark och blev en gemensam koncern mellan staterna i respektive land är namnet numera Postnord, och det går inget vidare för Postnord. Precis som citatet ovan berättar om kan Postnord nu redovisa stora förluster för perioden. Vad som hänt är nämligen att omsättningen för Postnord sjunkit med 4 procent, vilket blir 8 895 miljoner kronor, i det tredje kvartalet och det gör att årets första nio månader skapar en förlust före skatt på hela 96 miljoner kronor. I jämförelse med förra året, som heller inte gick speciellt bra för logistikföretaget, så är det här ett påtagligt sämre resultat – då hade man nämligen gått med en vinst på 755 miljoner kronor under samma period.

Kontentan av det hela är alltså att en sak obevekligen kan konstateras: Vinnarna i år är budbilarna, som inte tillhör Postnord.