Vill du bygga om din bil? Eller bygga en från grunden? Har du sett en bil i en film, eller på TV som du vill efterlikna? Eller har du en helt ny idé? Här är några saker som är värda att tänka på innan man ger sig i kast med sitt bilbyggarprojekt.

Det krävs gedigen kunskap för att kunna bygga om i en bilmotor. Vet du var man kan köpa glidlager? Hur man byter en fjäderbenlagring? Har du någonsin reflekterat över alla delar som gör att en bil fungerar som den ska?

Det är lätt att avskräckas då man tänker på den tekniska kunskap som krävs för att bygga en bil. Men i Sverige har vi större möjlighet än i många andra länder att utforska möjligheten – så länge man vet vilka krav som finns:

Gör man det rätt och följer de regler och kontrollsystem som finns så kan man faktiskt bygga sitt eget fordon ända från grunden. – LT

En guide till bilbygget

Den ideella organisationen SFRO (Sveriges fordonsbyggares riksorganisation) har länge drivit frågan om rättigheten till att bygga, eller bygga om, sin egen bil. Förutom att hjälpa till vid besiktningen av specialbyggda fordon ger de också ut en handbok i hur man bygger sin egen bil. Där kan man läsa – steg för steg – hur man ska gå tillväga. Vilka regler som finns, och vilka misstag man ska undvika.

Vill du får mer inspiration i ditt bilbyggande? Här kan du följa en nostalgikers byggdagbok, då han bygger en ny motor till sin gamla folkvagn.