När det är dags att ta körkort är det många som bestämmer sig för att göra det på egen hand och strunta i att kontakta en körskola. Men faktum är att man får en bättre beredskap inför provet med körskolan och det kostar ungefär lika mycket som privatkörning.

3849678-bilskola-1

Ny statistik från Trafikverket visar att nära hälften av alla genomförda uppkörningar och teoriprov underkänns och att männen kuggar oftare än kvinnor. Antalet kunskapsprov hade även ökat och bland dessa fanns många omprov. Förarproven var dock färre och det var fler som klarade dessa än kunskapsproven. De på Trafikverket säger att den låga procent som klarar sin uppkörning inte har med hur körskolorna utbildar att göra, utan att de gör rätt. Det kan istället vara så att fler väljer att köra upp privat och att de inte kommer förberedda till proven, skriver Jnytt.

Kolla upp körskolan

Att man blir mer förberedd inför en uppkörning kan vara en anledning till att det är bättre att köra upp via en körskola. Det finns mängder med olika körskolor runt om i Sverige med olika hög kvalitet. Därför bör man verkligen vända sig till en skola med gott rykte och som man vet har en bra utbildning. Bland de bästa i Stockholmsområdet är till exempel Söderorts Körkortsakademi. Förutom att man bör kolla upp vad andra tyckt om körskolan och vilket rykte den har, bör man även vara noga med att kolla upp att körskolan är laglig. Det finns nämligen runt 200 svarta körskolor i Sverige. Läs mer.

Inte billigare

Många kanske avstår från att köra upp via körskola för att de tror att det kommer bli mycket dyrare än att köra upp privat. Men en prisjämförelse som Aftonbladet gjort visar att man endast kan tjäna någon tusenlapp, om ens det, på att köra på egen hand.

”Många ungdomar kör med mamma eller pappa för att spara pengar, men det visar sig att körkortet blir dyrt i alla fall: drygt 16 000 kronor (beräknat på att man övningskör 500 mil).”