I dagens samhälle hör det till vanligheten att ta körkort efter att man har fyllt 18 år. Dock är det inte alltid som ekonomin i den åldern räcker till för att införskaffa en egen bil. Varför bilköps-tankarna infinner sig kan variera, det kan vara frihetskänslan med eget fordon, förenklade arbetsresor med mera. Dock finns det några saker som bör beaktas innan bilköpet.

Ny eller begagnad?

Det finns flera delar som bör tänkas över innan ett bilköp, oavsett om det rör sig om en ny eller begagnad bil. Då det handlar om en ny bil landar finansiering och olika lån i fokus. Här behöver du titta på vilket billån som blir förmånligast för dig, samt hur hög ränta som råder och hur hög uppläggningsavgift som krävs. Det är också bra att ha koll på hur garantierna ser ut.

Om du istället planerar att köpa bil begagnat finns det ytterligare aspekter. Här måste du kontrollera bilens skick, ta hjälp om du inte själv är så kunnig. När det rör sig om begagnade bilar finns inte alls samma garantier. Några delar som är viktiga att kontrollera är bilens ålder, antalet ägare, synlig rost, missljud vid provkörning samt tidigare besiktningsprotokoll. Mer tips för dig som vill köpa en begagnad bil hittar du här.

Har du råd med en bil?

När du köper en bil så måste du räkna på hur du ska finansiera ditt köp. Ska du ta ett lån eller spara ihop till den? Du måste även vara medveten om att det inte enbart är själva inköpet som kostar pengar, den kommer kontinuerligt att kosta dig en slant varje månad. De kostnader som följer ett bilägande är i första hand:

  • Inköp av bil
  • Bilskatt
  • Bilförsäkring
  • Bensin
  • Service

Utöver detta så kan det givetvis uppkomma oplanerade reparationer. Om du har räknat på din egen ekonomi och ser att utrymmet finns så är det bara att sätta planerna i verket. Har du bara gått igenom allt så kommer ditt bilägande att bli ett sant nöje. Känslan att kunna sätta sig i bilen och bara åka iväg dit man vill och när man vill ger verkligen frihet. En bil underlättar så mångas vardag.