Svenskarna är ett folk som älskar sina bilar, men i många garage runt om i Sverige råder det mer eller mindre kaos. Med bra planering och organisering går det dock att få ordning på det rörigaste garage eller verkstad.

Polering av bil i garageDet är egentligen inte någon större skillnad på att inreda ett garage och att inreda en bilverkstad. Vissa skillnader finns dock. Det är t.ex. betydligt vanligare att man hittar en smörjgrop i en bilverkstad, även om det också finns sådana i vissa garage. Har du möjlighet att utforma ett garage helt efter eget tycke, fundera då på om du vill ha en smörjgrop.

Det är viktigt att tänka på ergonomin även i det egna garaget. Köp gummimatta hos Witre om du står upp och arbetar mycket. Hos Witre finns mattor i många storlekar, vilket gör att du kan hitta en lämplig matta även om du har ett mycket litet garage.

Tänk också på arbetshöjd. När man mekar med bilen står man ofta i obekväma ställningar, exempelvis böjd över motorn. När du har tagit ut någonting för att arbeta med på arbetsbänken vill du dock ha det i bekväm höjd. Riktlinjer för arbetshöjd finns att läsa på Arbetsmiljöverkets sajt.

Olika typer av garage

När man talar om garage finns det olika typer att välja mellan: varm- eller kallgarage, och så carport. En carport kan, trots namnet, ha väggar hela vägen runt, och också innehålla arbetsytor och verktyg.

Det är inte säkert att du kan få plats med allt som du vill ha i ditt garage. Även om du har råd att bygga till garaget kan det vara svårt att få bygglov. Då får du helt enkelt jobba med det utrymme som du har.

Expressen Leva & bo ger tipset att skriva en önskelista på vad du vill ha i ditt garage. Om det istället handlar om en bilverkstad bör du även tänka på vilken typ av arbeten som du tror att du kan tjäna mest pengar på, och också vilken typ av arbeten som du tror att dina kunder kommer att efterfråga i störst utsträckning. Här kan det spela in om du väljer att inrikta dig på ett specifikt bilmärke.