Nu är det riktigt mörkt en stor del av dygnets timmar, och för den som är ute på vägarna är det något som man måste vara uppmärksam på och ta ställning till när man ska ut och köra. Det är verkligen så att ljusförhållandena påverkar ens körning och beteende i trafiken väldigt mycket. Vilket i sig är väldigt positivt eftersom vi inte kan köra på samma sätt när det är mörkt som när det är ljust, det skulle vara riktigt farligt i många fall, särskilt eftersom mörkret på vintern kommer i kombination med vinterväglag. Så hur ska man göra för att bli tryggare och säkrare när man är ute och kör i mörkret?

  • Se till att din bil är rustad med bra däck, det är av största vikt för din trafiksäkerhet. Slitna däck som är för hårda, som har tappat sina dubbar eller som helt enkelt inte håller måttet ska omedelbart bytas ut mot däck som är vi bra skick.
  • När man kör i mörker blir det väldigt viktigt med ljusen på bilen. Har du möjlighet, så byt ut dina gamla halogenlampor mot xenonljus, de är kraftfullare och har en längre räckvidd. Kika på den här PDFen för att se grafiskt hur mycket längre xenonljus sträcker sig, är man ute och åker på en mörk landväg gör det verkligen skillnad! Köp xenon hos Oljebaren och montera på din bil – se bara till att besiktiga den efter att du gjort förändringarna. En del former av ljus på bilen är inte tillåtna.
  • Det handlar minst lika mycket om att vara en bra medtrafikant som det handlar om att köra bra för egen räkning – var hänsynsfull mot andra förare, blända av helljusen i god tid både när du får möte, när du hinner i kapp någon eller när du blir omkörd. Då minskar du risken för att någon blir bländad och därför inte klarar av att hålla sig på rät sida av vägen.
  • Håll koll i vägkanterna och i diken – djurs ögon fungerar som reflexer och du kan därför se dem ganska tidigt, så du inte blir överraskad när det kommer upp ett rådjur på vägen.