Vi har tidigare skrivit om hur man på bästa sätt kan underhålla och fixa bilen själv, vilket du kan läsa mer om här. Men något som vi inte tagit upp är varför det är viktigt att underhålla olika under olika perioder av året.

När det kommer till bilskötsel och bilvård är det viktigt att man har i bakhuvudet att olika regler gäller för olika årstider. Till exempel är det ett stort misstag att spola av bilen med högtryckssprutan i isande vintertid då vattnet kan skada bilen på ett helt annat sätt än vad det är kapabelt till under sommartid. Likaså ska man undvika att skruva på bilens muttrar vid hjulen alltför mycket under vintern då dessa har en tendens att ådra sig rost på ett helt annat sätt under denna årstid. Dock ska man även minnas att dessa varningar främst gäller för äldre bilmodeller med mer tendenser att ådra sig rost och andra skador som de nyare bilarna numera är bättre utrustade mot.

Olika årstider

  • Vår och höst – Dessa två årstider är kända för sitt vatten. Under vårsolen är det lätt att vägarna översvämmas vilket inte alls är bra för bilens underrede och kan orsaka skador. Lika så under höstmånader september och oktober när vädret är ostadigt och ständigt skiftande mellan varmt och kallt har regn en högre chans att komma regn i och med det ökade högtrycket. Och en sak att hålla i minnet är att om man kör alldeles för fort genom en vattensamling kan bilens motor stanna av och du blir stående i pölen tills att underredet torkat ordentligt, vilket inte är speciellt troligt när du står i en vattenpöl och därför slutar detta oftast med bärgningsbil.
  • Vinter – Glöm inte att byta däck i god tid så att du inte står mitt i en snöstorm och ska ge dig på det konststycket. I en artikel från SvD rapporteras att vinterdäck mår bra av att köras på barmark innan snön kommer, så passa på att byta till dubbdäcken redan nu i oktober, eftersom det är nu man får börja använda dem, men kravet är inte förrän 1 december.
  • Sommar – under sommarmånaderna är det perfekta dagarna för den som vill meka med bilen, för det är nu bilen mår som bäst och tar minst skada. Dock ska man aldrig lämna sin bil i gassande solsken eftersom att detta tär på lacken och gör den dassigare vilket tar bort glansen.