Ett hjälpmedel som underlättar betydligt i många verksamheter är en lyftvagn. En lyftvagn kan vara dels en enklare vagn, som fungerar som en enkel gaffeltruck och använde för att lyfta lastpallar, trådkorgar och annat någon decimeter över golvet och förflytta dem. Men det kan även vara en mer avancerad anordning, som även kan stapla pallar, eller vinkla korgar så att det går lätt att komma åt något som ligger längst ned på botten.

Även en enklare lyftvagn kan utrustas med olika specialfunktioner. En hydraulisk lyftvagn från Santo Lift kan t.ex. utrustas med förlängda eller justerbara gafflar, speciella fästen för att lyfta rullar, maskiner eller rullbord, eller ett vippbart fäste för trådkorgar.

Ibland är tysthet och manöverutrymme i små utrymmen mer prioriterat än att olika speciallösningar för olika typer av utrustning, då kan en vanlig gaffellyftvagn räcka långt, förutsatt att den är tyst och lättmanövrerad. En del lyftvagnar går att beställa med olika typer av specialhjul, som minskar ljudet på det aktuella underlaget. Detta är viktigt på arbetsplatser där man värnar om den akustiska miljön.

En speciell variant av lyftvagnar är höglyftarna, som kan användas både till att transportera pallar, trådkorgar, lådor m.m., och lyfta upp dem till bekväm arbetshöjd. Det ger en stor tidsbesparing att sköta allt detta med ett och samma hjälpmedel. En höglyftare kan dessutom utrustas med automatisk nivåreglering, som anpassar arbetshöjden till den ergonomiskt riktiga med hjälp av en fotocell.

Även en staplare kan höja upp lasten till bekväm arbetsnivå, och med hjälp av en fotocell anpassa denna höjd till den ergonomiskt mest skonsamma. En staplare kan dock, till skillnad från en höglyftare, utrustas med olika typer av tillbehör för att lyfta fat och rullar. Faten kan hanteras både stående och liggande, och rullar kan lyftas och vändas, exempelvis för att staplas på en pall. Skulle det bli aktuellt kan rullarna sedan tippas från pallen, med en staplare utrustad med rotator. Med rotatorn kan man även tippa trådkorgar och pallar med pallkragar.