En sprillans ny bil är aldrig fel men det är inte alla som har råd att investera i en sådan. Och en begagnad bil kan vara minst lika bra och ge dig lyckliga stunder tillsammans med vänner och familj på resor och utflykter m.m. Det finns emellertid vissa saker som man bör tänka på inför ett bilköp av begagnad bil.

 

För att få till den bästa affären och göra en trygg och smart investering, så bör man för det första vara mycket påläst – det är förutsättningen om man inte ska hamna i fällan. Gör man ett bilköp där bilen är ny så är riskerna mindre men just med en äldre bil är det lättare att köpa grisen i säcken. Därför är det viktigt att hitta rätt modell, rätt bilhandlare och sätta hårt mot hårt när du förhandlar.

 

Har du alla nödvändiga kunskaper och intresset kan du även bygga en egen bil, mer om bilbygget kan du läsa om här.

 

Få din drömbil med lite finurlighet

köpa bilAtt kunna förhandla är A och O vid ett bilköp och vid många andra affärer också för den delen. Det är ofta som bilförsäljare kan prata sig ur situationer och sälja i stort sett vilken bil som helst till en ovetande människa och ju mer information du har desto mer får du ut av köpet.

 

Specificera kraven för din bilförsäljare och var detaljrik in i det minsta. Skaffa samtidigt en bra överblick genom att studera annonser och leta dig in på bilforum eller ta hjälp av en bilkunnig vän som vet mer än du i det här läget. Se till att välja en modell som du har användning för, inte bara för att du kanske gör en åktur i vildmarken en gång per år och därmed funderar på en stor SUV.

 

När du har spanat in ditt objekt så kan det vara bra att kolla upp tidigare ägare genom att titta på registreringsnumret. Ser du att bilen har sålts om och om igen, så kan det vara bra att se sig om efter ett annat fordon då det verkar uppstå fel med jämna mellanrum. Kolla även dokumentationen där servicebesök, kontroller och byten av allehanda saker är registrerade. Kontrollera gärna uppgifterna med verkstaden/verkstäderna som utfört service och reparationer.

 

Andra fordonstips

Här nedan följer några andra värdefulla tips inför begköpet.

 

  • Se om bilen är belånad och säkerställ att lånen i så fall upplöses i köpet
  • Kolla hur många mil bilen har gått
  • Provkör alltid en eller flera rundor först