Trots att det inte är tillåtet att tvätta bilen på sin egen uppfart är det många bilägare som gör just detta. Så hur är det då man ska tvätta bilen? Här är några tvätttips som är skonsamt för både bil och miljö.

När du vill få bilen fräsch och snygg inför en bilträff är det en god idé att tvätta bilen både in- och utvändigt. Det betyder alltså att du ska ta ut dina bilmattor, skaka av smutsen från dem och rengöra dem samt torka av säten, instrumentbräda och ratt. Utvändigt är det bra att spola, schamponera och skölja – men detta ska du inte göra på din egen garageuppfart för de är dåligt för miljön, men har du däremot ett garageutrymme med anslutning till avlopp kan du göra detta där. Bästa stället är dock att tvätta bilen i en gör-det-själv hall. Här är några saker att tänka på som Expressen sammanställt:

  • Du behöver: hink, tvättsvampar, schampo och trasa.
  • Ett så kallat grit guard i botten av din hink hindrar smuts från att virvla upp när du blöter svampen, vilket i sin tur hindrar från att du råkar repa lacken med grus som fastnar tvättsvampen.
  • Om du tappar svampen på marken ska du sluta använda den och ta en ny, detta är också för att hindra repor på grund av smuts.
  • Mät schampot noga med mätglas och använd inte för mycket, tvåla in noga och skölj med högtryckstvätt.
  • Torka sedan med din rena trasa för att få bort vattenrester.

Orkar du inte tvätta själv? På många bensinmackar finns automatiska tvättar som rengör bilen åt dig, allt du behöver göra är att betala och köra in i tvättautomaten så gör den jobbet åt dig – insidan får du dock dammsuga och rengöra själv!