Dags att tvätta bilen och har planer på att göra detta själv i stället för att köra igenom biltvätten? Då finns det en hel del saker att tänka på så att du inte förstör bilen i tvättprocessen.

Att tvätta bilen själv kanske inte låter som ett stort eller speciellt svårt projekt att ta sig an, men det finns faktiskt en hel del saker att tänka på för att undvika att du skadar bilen under tvättningen. Till exempel är det viktigt att tvätten sker i rätt steg. Först ska dina bilmattor i gummi plockas ur bilen och rengöras, om du gör detta när utsidan av bilen redan är våt kan smuts och grus från mattorna nämligen orsaka repor och skavanker på bilens lack – den är nämligen extra känslig när den är våt eftersom att smutset fastnar och torkar du då med en trasa är chansen hög att du dra en repa.

Använd rätt produkter och gör såhär:

Det andra att tänka på när det är dags att tvätta bilen är att använda rätt produkter. Något som till exempel Teknikens Värld förklarar är skillnaden mellan att tvätta med diskmedel och att använda riktigt bilschampo – vilket är att diskmedel är ett rengöringsmedel och bilschampo är ett schampo. Men vd spelar det för roll? Jo, att om du använder diskmedel så riskerar du att göra lacken på bilen matt då tensiderna i diskmedel är oljebaserade vilket är det ämne som löser upp fett och smuts, men vad du kanske inte visste är att dessa tensider även löser upp andra oljebaserade produkter som just bilvax och lackförseglingar. Använd därför bilschampo i stället för det bevarar vaxet och är skonsamt mot lacken – plus att det är miljövänligt. När det sedan kommer till att torka bilen: undvik bomull. I bomullshanddukar finns nämligen en bindväv av polyester och dessa blir som stålull mot lacken och bör undvikas om du vill ha kvar lacken som den är. Använd i stället torkdukar som är skapta för att torka bilen med.

Tänk på miljön!

En annan sak att tänka på är vart du tvättar bilen någonstans. Om du gör det hemma bör du inte stå på tomten utan vara i ett garage med golvbrunn då många brunnar utomhus är kopplade till dagvattenbrunnarna som inte är kopplade till reningsverken. Det innebär att de tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen som kan vara restprodukter av din biltvätt, beroende på vilka medel du använder, rinner rakt ut i våra sjöar och hav – och det vill vi ju inte. Bäst är att tvätta i en så kallad tvätthall.