Har du fått skador på din fina bil? Det är aldrig kul att upptäcka repor, bucklor, punktering eller andra skavanker på bilen. Om skadorna är väldigt stora kan du behöva lämna in bilen på verkstad, men att själv förebygga och fixa till de mindre sakerna behöver inte vara så avancerat som du kanske tror. Det gäller bara att ha bra instruktioner, lite självförtroende och en bra portion tålamod!

Om du är väldigt van vid att meka med bilar och har ett brinnande intresse för motorer så har du antagligen bra grundkunskaper om hur bilen fungerar. Men det är ju också ganska vanligt att man äger en bil utan att kunna så mycket om motorer. Och det går väl an – ända tills man står med en punktering som man hade velat fixa omedelbart utan att åka in på verkstad.

Ett stort problem för bilägare kan till exempel vara väghål eller andra vägskador som orsakar punktering eller skador på fram- eller bakvagnen. Kommunen ersätter inte alltid sådana skador och det kan bli dyrt att åka in på en verkstad. Därför kan det vara en gudagåva att kunna fixa vissa småsaker, som till exempel punktering, på egen hand. Man kan också själv förebygga skador och underhålla bilen. Till exempel kan man enkelt byta olja och filter själv om man bara kan hissa upp bilen ordentligt – detta tips kommer från Niclas Karlsson, servicetekniker i Göteborg.

–       Vill man byta olja och filter själv är det enklast att åka till en hall med lift och hissa upp bilen. Glöm inte att byta pluggens packning och att fukta det nya filtrets tätningsring med lite olja, säger Niclas Karlsson. (läs hela artikeln här)

När du mekar själv med bilen är det viktigt att du har bra utrustning och bra arbetskläder, till exempel snickers workwear. Många fickor för verktygen, knäskydd och hellångt på benen är krav för att du ska skyddas från topp till tå. Sedan är det självklart väldigt viktigt att du har rätt kunskap och bra instruktioner för hur du ska meka med bilen.

Om din bil är helt slutkörd är det viktigt att du skrotar bilen. Du kan inte bara ställa av den och låta den stå och läcka miljöförstörande vätskor och kosta en massa pengar för kommunen.