bil, snöNu är vintern här och det är fortfarande många som inte vinterpackat sin bil ännu. Dubbdäck i all ära, det är superviktigt men det behövs faktiskt mer utrustning för att bilen ska bli säkrare i vinter. Det finns massor av saker som du alltid bör ha i bilen under vintern.

Slask och vägar täckta med snö hör vintern till och då är det viktigt att tänka på hur man kör säkrare i mörkret. Men glöm inte bort att även packa bilen med grejer som är bra att ha om man hamnar i en större – eller mindre knipa. Det är inte ovanligt att man kör fast eller fastnar i köer på grund av snökaos, och då gäller det att vara förberedd.

Viktigt att alltid ha i bakluckan enligt experten

Det finns flera saker som är viktiga att alltid ha i sin baklucka under vinterhalvåret. Du kommer definitivt att tacka dig själv om du är väl förberedd – det kan vi garantera! I en artikel publicerad av Sveriges Radio tipsar Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på motormännen, om saker som är viktiga att ha med i sig i bilen under vintern. Han menar på att man alltid bör ha reflexväst, bogserlina, startkablar, mickrostarter, en påse med grus och ett första hjälpen-kit med sig. En varningstriangel ska alltid finnas i bilen, och enligt lag ska man ha vinterdäck på sin bil från den 1 december vid vinterväglag.

Fler saker som gör dig extra redo

Det är inte helt lätt att förbereda sig för ett snökaos eller andra oväntade situationer som kan uppstå under vintertider. Man kan börja med att alltid försöka vara ute i god tid och inte ha bråttom när man ska iväg, och sedan också att alltid försöka vara väl utrustad. Man kan till exempel blanda i etanol i spolarvätskan till bilen, detta för att vätskan inte ska frysa när man spolar igenom bilens spolarsystem. Snöborste och isskrapa är förutsättning om man vid minusgrader ens ska se ut genom bilrutan. Snöskyffel kan hjälpa i många situationer, speciellt om bilen blivit insnöad. Andra bra saker att ha med sig i bilen är:

  • Mobilladdare
  • Powerbank
  • Filt
  • Vantar och mössa
  • Nödproviant
  • Vatten
  • Karta